Nieuws

Wanneer is valbeveiliging op daken verplicht?

Wanneeris valbeveiliging verplicht?

Voor werkzaamheden vanaf 2,50 meter hoogte gelden Europese richtlijnen en is het verplicht om gebruik te maken van valbeveiligingsmiddelen. Bij werkzaamheden op een hoogte minder dan 2,50 meter is een vorm van valbeveiliging eveneens verplicht als er sprake is van een verhoogd valrisico. Dit geldt bijvoorbeeld voor werkzaamheden op uitstekende delen, op verkeerswegen of boven open water. In dit artikel zullen we uitleggen in welke situaties valbeveiliging verplicht is voor tijdelijke werkzaamheden op daken. Ook beschrijven we welke vormen van valbeveiliging een oplossing zijn in deze situaties. Meer informatie over wetgeving omtrent werken op hoogte kunt u vinden in Arbobesluit 3.16.

Valbeveiliging voor tijdelijke werkzaamheden op daken

Voor bouwwerkzaamheden op daken geldt dat vanaf 2,50 meter hoogte valbeveiliging verplicht is. De overheid schrijft ten eerste voor dat het opruimen van materiaal en afval een belangrijk preventiemiddel is om valpartijen te voorkomen. De wetgeving voor valbeveiliging geldt uiteraard voor alle soorten daken.

Tijdelijke valbeveiliging schuin dak en plat dak

Voor bouwwerkzaamheden waarbij er een risico is op vallen door het dak, bijvoorbeeld bij het plaatsen of vervangen van een dak, monteren we doorgaans veiligheidsnetten. Deze worden ook wel valnetten genoemd. Dit is een veilige en betrouwbare oplossing. Veiligheidsnetten kunnen ook ingezet worden als dakrandbeveiliging. Een andere oplossing om vallen van dakranden te voorkomen, zijn het bouwen van stellages of leuningen gemaakt uit buizen.

De bovenstaande oplossingen gebruiken we zowel voor schuine, hellende daken als platte daken. Wij bekijken zelf per situatie en omgeving wat de beste oplossing of combinatie van oplossingen is.

Ons bedrijf Best Montage/Demontage B.V. monteert veiligheidsnetten volgens de EN1263 richtlijnen en we gebruiken alleen netten die aan de bijbehorende wetgeving voldoen. Alle randbeveiliging die we plaatsen voldoet aan de geldende normen en regelgeving (EU-norm 13374). De mogelijkheden tot nu toe genoemd zijn collectieve valbeveiliging oplossingen. Mochten deze niet toereikend zijn, dan is persoonlijke valbeveiliging noodzakelijk.

Meer informatie over het huren van veiligheidsnetten kunt u vinden op onze veiligheidsnetten huren pagina. Informatie over dakrandbeveiliging kunt u lezen op onze dakrandbeveiliging pagina.

Terug naar boven